Poliţia Animalelor revine în Sălaj

Poliţia Animalelor va fi reînfiinţată în Sălaj, însă de această dată aceasta va funcţiona în cadrul Direcţia Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, urmând să aibă doi sau trei angajaţi cu atribuţii de protecţie a animalelor.

În şedinţa de Guvern de marţi, 19 august, a fost aprobată înfiinţarea la nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a unei structuri denumită “Poliţia sanitar-veterinară a animalelor”. Nouă structură ar urma să se ocupe de controlul tuturor locurilor unde sunt ţinute animale, de la ferme, la pet shop-uri, incluzând grădini zoologice, circuri şi adăposturi, precum şi locuinţele unor deţinători, alături de transporturile de animale, a explicat Kuki Bărbuceanu, consilier în cadrul Direcţiei Generale Control Oficial din ANSVSA.
Astfel, prin Hotărârea aprobată de Executiv, care vizează modificarea HG 1415/2009 privind organizarea şi funcţionarea ANSVSA şi a unităţilor din subordinea acesteia se menţionează că Autoritatea se află în coordonarea ministrului Agriculturii. Totodată, s-a reiterat că numărul total de posturi este de 5.419.

Va avea doi sau trei angajaţi
Poliţia Animalelor va intra în structura ANSVSA care va verifica deţinătorii de animale şi îi va sancţiona pe cei care nu le hrănesc sau le maltratează, iar la nivel judeţean, fiecare direcţie ar urma să aibă doi-trei angajaţi cu atribuţii de protecţie a animalelor. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, Vasile Chindriş, în prezent, instituţia este în proces de reorganizare. „Zilele acestea instituţia este în plin proces de reorganizare. Dacă cei doi sau trei angajaţi ai noii structuri vor fi repartizaţi dintre cei existenţi în prezent sau dacă se vor face noi angajări rămâne la latitudinea conducerii. Cel mai probabil, noua organigramă va fi finalizată săptămână viitoare”, a precizat reprezentantul DSVSA Sălaj.
Poliţia Animalelor nu va avea atribuţii noi faţă de cele pe care le are în prezent ANSVSA în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, dar va funcţiona ca o structură specializată pentru protejarea acestora. Astfel, angajaţii structurii vor răspunde la sesizări, vor merge în control şi vor aplica sancţiuni contravenţionale principale, respectiv amenzi şi complementare, mai exact confiscarea animalelor, când vor constata încălcarea legislaţiei privind protecţia animalelor.
Potrivit ANSVSA, În cazul în care se impune confiscarea, va fi nevoie de adăposturi pentru animalele mari. În acest sens, se va discuta cu reprezentanţii consiliilor judeţene să înfiinţeze în fiecare judeţ un adăpost cu cel puţin 15 locuri pentru animale mari, a mai spus sursa citată, adăugând că şi ONG-urile s-ar putea implica în rezolvarea acestei probleme. În prezent autorităţile nu au de cele mai multe ori unde să ducă un cal sau un alt animal mai mare care trebuie preluat pentru că este maltratat sau ţinut în condiţii improprii de stăpân, au mai precizat reprezentanţii ANSVSA. De asemenea, transportul animalelor în bune condiţii va fi un alt aspect verificat de Poliţia Animalelor, întrucât şi aici se înregistrează abuzuri. Poliţia Animalelor ar urma să aplice Legea privind protecţia animalelor (Legea 205/2004, modificată prin Legea 9/2008), Legea privind câinii fără stăpân (Legea 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001), precum şi Regulamentul (CE) nr. 1/2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului.
În cazul constatării unor fapte de natură penală, această structură va sesiza Poliţia Română, în cadrul unui protocol cu Ministerul Afacerilor Interne la care se lucrează de asemenea în prezent.

Organizaţia creată în 2011, sortită eşecului
În Sălaj, a existat, în 2011, o tentativă de înfiinţare a unei „secţii” de Poliţie a Animalelor. Aceasta a fost înfiinţată în februarie, fiind cel de-al şaisprezecelea centru teritorial din cadrul Inspectoratului General de Poliţie pentru Protecţia Animalelor (IGPPA). Centrul teritorial Sălaj ar fi putut funcţiona cu ajutorul a zece voluntari, care şi-au declarat disponibilitatea de a ajuta organizaţia, dar care, din lipsa fondurilor şi a activităţii, nu au fost solicitaţi. După circa o jumătate de an de la infiinţare, organizaţia creată în Sălaj nu avea niciun fel de activitate, în ciuda faptului că îşi propusese nenumărate obiective legate de tratarea câinilor comunitari, a animalelor maltratate de stăpâni, sau a celor lovite, accidentate sau bolnave şi a altor probleme legate de drepturile patrupedelor.
După cum explica la acea vreme, şeful Centrului Teritorial Sălaj pentru Protecţia Animalelor, comisarul Eleonora Duma, misiunea Poliţiei Animalelor era conştientizarea opiniei publice pentru adoptarea unui comportament raţional şi uman faţă de animale şi necesitatea respectării legii ce reglementează drepturile pe care animalele le au ca fiinţe ce trăiesc în mediul social ori în mediul sălbatic. În plus, Poliţia Animalelor nu dorit a se substitui vreunei autorităţi a statului în acţiuni de control şi în aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege, ci avea rolul de a continua demersurile prin care să solicite instanţelor judecătoreşti deschiderea unui proces ce are ca obiect pedepsirea celor care au cauzat suferinţe animalelor, în condiţiile în care există persoane care au zeci de amenzi pe care nu le plătesc şi nu sunt pedepsite în niciun fel.

Leave a Comment